Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer. Akkoord Weigeren

Wat is een medische fout?

We vertrouwen op de medische zorg, met de verwachting dat de arts de hoogst mogelijke zorg en deskundigheid zal bieden. Helaas kan het soms misgaan en dit kan leiden tot medische fouten met ernstige gevolgen voor de patiënt. Wat is een medische fout? En hoe kan een letselschadebedrijf slachtoffers helpen bij een medische fout? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel.

Gepubliceerd op 15 Nov 2023.

wat is een medische fout

Medische misser, oftewel medische fout

Er is sprake van een medische fout of medische misser wanneer een zorgverlener medisch onzorgvuldig gehandeld heeft. Het kan zijn dat de zorgverlener een fout heeft gemaakt tijdens de medische ingreep, in de diagnose of met het voorschrijven van medicatie. Dit zijn de meest voorkomende fouten, maar er zijn er nog veel meer.

Medische fout of complicatie?

Het is van belang om onderscheid te maken tussen een medische fout en een complicatie. Tijdens een behandeling kunnen er namelijk onverwachte complicaties optreden. Een complicatie kan zich voordoen wanneer uw lichaam anders dan verwacht reageert op de medische zorg, zelfs als de zorg juist is uitgevoerd. Bij een complicatie is er geen sprake van een medische fout en kan er geen schadevergoeding geclaimd worden. Een complicatie kan in sommige gevallen resulteren in een medische fout als er geen tijdige en juiste maatregelen worden genomen om met de complicatie om te gaan.

Schadevergoeding bij een medische fout

Wanneer u het gevoel heeft dat u naar aanleiding van een medische fout letselschade heeft opgelopen, dan is er een mogelijkheid om een schadevergoeding te claimen. Hiervoor zijn een aantal zaken belangrijk.

Wat te doen bij medische fouten?

Het is ten eerste van belang om uit te zoeken wat er precies fout is gegaan. Ga in gesprek met uw zorgverlener om dit te achterhalen. Eventueel kunt u ook een gesprek aangaan met een klachtenfunctionaris, die elke zorgverlener ondersteunt.

Bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis kunt u ook meteen een klacht indienen. Hierbij moet u beschikken over uw volledige medische dossier. Het is namelijk zo dat degene die de schadevergoeding eist ook het bewijs moet leveren.

Denkt u dat uw zorgverlener zijn werk niet goed heeft gedaan en dat dit zich zal herhalen in de toekomst? Dan kunt u ook een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege.

Wat kan een letselschade bedrijf doen bij een medische fout?

Een letselschade bedrijf kan helpen om uw schadevergoeding te claimen bij een medische fout. U heeft juridische hulp nodig om de zorgverlener aansprakelijk te stellen. Het verzamelen van bewijs voor de medische fout is namelijk over het algemeen een tijdrovende en kostbare aangelegenheid.

Neem contact met ons op en vertel ons meer over de medische fout. U kunt vertrouwen op deskundig en kosteloos advies van een van onze letselschade specialisten. Meer informatie vindt u op onze pagina letselschade door een medische fout.

Bel mij terug

Vul dit formulier in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.


Waardering van cliënten

,,Ik dank je langs deze weg zeer voor je bemoeienis met dit dossier. Dit wordt hogelijk op prijs gesteld!''
Stanley - 29 Jun 2016


Gratis advies

Heeft u gratis advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.