Verkeersongeval als zwakke verkeersdeelnemer

Als zwakke verkeersdeelnemer bent u extra kwetsbaar in het verkeer. Of u nu te voet gaat, op de fiets stapt of een ander niet-gemotoriseerd voertuig gebruikt, het risico op een ongeval is helaas altijd aanwezig. In dit artikel bespreken we wat het betekent om een zwakke verkeersdeelnemer te zijn en wat u moet weten als u betrokken raakt bij een verkeersongeval.

Gepubliceerd op 22 Feb 2024.

verkeersongeval zwakke verkeersdeelnemer

Zwakke verkeersdeelnemers, wie zijn dat?

Zwakke verkeersdeelnemers zijn personen die zich in het verkeer minder goed kunnen beschermen dan gemotoriseerde voertuigen. Dit omvat onder andere fietsers, voetgangers, maar ook mensen op een scooter of bijvoorbeeld skateboard. Hoewel ze minder snelheid en bescherming hebben dan auto's of vrachtwagens, hebben ze wel dezelfde rechten en moeten ze met respect worden behandeld door andere weggebruikers. Artikel 185 WVW regelt de bescherming van deze zwakke verkeersdeelnemers bij een aanrijding met sterke (gemotoriseerde) verkeersdeelnemers.

Ongeluk als fietser

Als fietser bent u kwetsbaar voor verkeersongevallen, vooral op drukke wegen of in gebieden waar de infrastructuur niet optimaal is. Een botsing met een auto, een valpartij door een oneffen wegdek of een deur die plotseling opengaat van geparkeerde auto's, het zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke ongelukken. Als u als fietser betrokken raakt bij een verkeersongeval, zijn er verschillende stappen die u moet nemen om uw rechten te beschermen en de nodige hulp te krijgen.

Ongeluk als voetganger

Ook voetgangers behoren tot de categorie van zwakke verkeersdeelnemers. Het maakt niet uit of u de straat oversteekt op een zebrapad of langs de weg loopt, u loopt helaas altijd het risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Als voetganger is het belangrijk om te weten wat u moet doen in het geval van een ongeval, zodat u recht heeft op de nodige vergoeding voor uw verwondingen en andere schade.

Verkeersongeval als zwakke verkeersdeelnemer: hoe kan een letselschadebedrijf ondersteunen?

Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval als zwakke verkeersdeelnemer? Dan is het belangrijk om te weten dat u niet alleen staat. Onze letselschadespecialisten zijn er om u te helpen bij het verkrijgen van de schadevergoeding die u verdient. Neem vandaag nog contact met ons op en vertel ons over uw situatie. Met onze expertise en kosteloos advies staan we klaar om u te ondersteunen. Bezoek onze pagina over letselschade door verkeersongevallen voor meer informatie.

Bel mij terug

Vul dit formulier in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.


Waardering van cliƫnten

,,Bij deze willen wij jou bedanken voor de prettige begeleiding en afwikkeling van onze schadesituatie. Wij zullen daarom op Facebook een passend review plaatsen.''
Annie en Cees - 16 Aug 2017


Gratis advies

Heeft u gratis advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.